Heel wat Mechelse bedrijven hebben meegewerkt aan de productie van de unieke designstoel die werd ontworpen door studenten meubelontwerp van Thomas More Mechelen. De stoel werd gemaakt ter ere van de Welshe dichter Hedd Wyn en wordt op 9 november overhandigd aan de Welshe regering.

Een dergelijke Bardic Chair wordt elk jaar geschonken aan de winnaar van een prestigieuze poëziewedstrijd in Wales.

In 1917 won de befaamde Noord-Welshe dichter Hedd Wyn deze competitie en de stoel werd toen gemaakt door de Mechelse meester-meubelmaker en oorlogsvluchteling Eugène Vanfleteren. Helaas kreeg Wyn de stoel niet, omdat hij net was gesneuveld in de Derde Slag bij Ieper tijdens WO I.

Om deze feiten van 100 jaar geleden te herdenken, ontwierpen studenten meubelontwerp uit Mechelen voor de Welsh National Memorial & Hedd Wyn Society 5 nieuwe Bardic chairs.

Het winnend ontwerp van studenten Lauren Dierckx, Egon Provoost, Geerke Sticker en Louis Tardy werd gerealiseerd in samenwerking met bedrijven uit het Mechelse.

“De toepassing van een Vlaamse eiken treinbiels als hoofdonderdeel verwijst naar het verhaal van de oorlog”, zegt Hans Le Compte, opleidingscoördinator meubelontwerp Thomas More Mechelen. “Tijdens WO I werden treinbiels gerecupereerd voor de bouw en/of versterking van loopgraven en schuilplaatsen. Voor de bardic chair werden twee helften van een treinbiels naast elkaar gemonteerd met de gezaagde en vlak geschuurde zijde vooraan en de ruwe buitenzijde achteraan. De afgewerkte voorzijde symboliseert hoop en een nieuw begin in contrast met de onaangeroerde ruwe achterzijde, als blijvend litteken van de oorlog.”

Partners

Thomas More Mechelen wilde in de mate van het mogelijke het ontwerp realiseren met partners uit Mechelen en omstreken. “De werktekeningen werden opgemaakt door de studenten en de uitvoering werd gecoördineerd door de docenten. De basisverwerking van de treinbiels hebben de studenten en docenten in het werkatelier van Thomas More – interieur&design op campus Lucas Faydherbe gerealiseerd. De armleuningen zijn vervaardigd in gerookte eik die ons geschonken werd door het Mechelse meubelbedrijf BOSQ (ceo Bert Leysen). Deze armleuningen werden met precisie uitgevoerd in de schrijnwerkerij van ’t Atelier, de sociale werkplaats in Mechelen.”

De fijnafwerking van de treinbiels-onderdelen gebeurde bij Impact Interieurs met atelier in Haacht en alle houten onderdelen werden gevernist in de lakafdeling van BOSQ / BULO in Mechelen-Noord. De stalen onderdelen werden deels uitgevoerd in het werkatelier van interieur&design, deels gedraaid en gefreesd bij CNC Metal in Willebroek en deels met de laser gesneden bij Metaal Van den Bossche in Mechelen-Zuid